Doordruk

1) een zeefdrukraam bestaat uit een frame bespannen met een fijn gaas

2) de te drukken afbeelding op het zeefraam uitsparen door alles wat niet gedrukt moet worden af te dekken met bijv. een vloeibare emulsie die niet oplost door de inkt

3) het papier onder de zeef leggen

4) inkt aanbrengen op de zeef en met een rakel de inkt over de zeef trekken

5) daar waar de zeef niet is afgedekt wordt de inkt dóór de zeef en en op het onderliggende papier gedrukt

Bij zeefdrukken wordt gebruik gemaakt van een zeefraam. Dat is een haaks aluminium of houten frame dat strak bespannen is met een sterk en fijnmazig kunststof gaas.

De te drukken delen worden uitgespaard in het gaas. Op de plaatsen waar geen inkt doorheen mag, wordt het gaas afgedekt met een dunne laag emulsie die niet oplost bij contact met de inkt. Het drukken gebeurt met behulp van een rakel: een langwerpig stuk aluminium of hout met aan één zijde over de hele lengte een stuk rubber.

De drukinkt kan daarmee zonder het gaas te beschadigen met handkracht door de uitsparingen in het zeefraam op het onderliggende papier worden gedrukt.

De voorstelling die is uitgespaard is na het drukken in positief zichtbaar op het papier, want zeefdruk is een grafische techniek waarbij in positief wordt afgedrukt.

Behalve voor het drukken op papier kan deze techniek ook toegepast worden op materialen als hout, glas, kunststof en textiel.