Grietje Postma

T E N T O O N S T E L L I N G

Van 27 november 2020 tot/met 2 januari 2021 is bij Galerie Inkt Delft 
een grote tentoonstelling te zien van het werk van Grietje Postma.

Tijdens haar studie aan de Academie Minerva te Groningen werd Grietje Postma betoverd door een specifieke grafische hoogdruktechniek: de houtsnede volgens de reductiemethode. Sindsdien heeft ze zich tot een meester bekwaamd in deze oude, bewerkelijke kunstvorm.

De natuur en het landschap om haar heen (het coulisselandschap van de Friese Wouden) vormen haar bron van inspiratie. Met grote precisie beeldt ze elke boom, elke tak en elke wolk af in prachtige contrasten met de omliggende elementen. In schilderachtige composities benut zij optimaal de expressieve kracht van het gesneden hout. Uit haar noeste arbeid ontstaan hoogwaardige kleurenhoutsneden die een verstilde harmonie uitademen.

Ze fantaseert over haar eigen ideale landschap en dat geeft haar werk een beetje een geheimzinnge uitstraling. Het geeft een extra dimensie aan de landschappen. De bomen, de struiken en de paadjes, je zou er zo in weg kunnen lopen… maar waar bevindt dat paadje of stukje bos zich nu precies?

Deze techniek vergt veel precisie en vakbekwaamheid. Je moet dan vooraf een goed plan maken, want eenmaal aan het snijden is er immers geen weg terug. Zo komt ze tot de essentie in haar werk. Tegenwoordig woont ze te midden van het coulisselandschap van de Friese Wouden.  Het leven, de natuur en het landschap om haar heen vormen de bron van haar inspiratie. Dit vertaalt zich in prenten met een verstilde harmonische sfeer. De landschappen van Grietje, hoewel ze heel echt over komen, bestaan niet echt.