Van 17 augustus t/m 10 september toont galerie Inkt Delft met veel genoegen het prachtige werk van Tineke van den Berg.

Als lid van de groep Holt, de Vereniging van Noordelijke Hoogdrukkers, exposeerde zij hier weleens eerder, maar nu exposeert ze alleen.

Tineke maakt prachtige sfeervolle houtsnedes waarin licht en kleur een hoofdrol spelen. Haar warme houtsnedes met een lichtval, die vaak doet denken aan de nazomer, passen prima bij deze tijd van het jaar.

Voor de keuze van haar onderwerpen blijft ze meestal dicht bij huis. Landschappen, details uit een tuin, stadsgezichten, interieurs, maar ook portretten. Zij houdt zich daarbij dicht bij de waarneming zonder fotografische weergave na te streven.
Meestal zoekt zij naar ruimtes, de begrenzing ervan en de lichtval erin.

De keuze voor de houtsnede maakte zij al op de academie waar ze zich specialiseerde in het maken van houtsnedes en aquarellen.                        Het ambachtelijke van het maken van houtsnedes spreekt haar aan.

Zelf zegt ze: “Het werken met hout is een bewuste keuze. Het materiaal is stevig en rekt niet uit. Bovendien vind ik de nerf van hout mooi – om die nerf te blijven zien, dat is mijn streven. Hout ruikt lekker, het heeft iets ambachtelijks, iets ouderwets. Het uitwerken van een schets op hout in verschillende drukgangen geeft mij grip op de chaos van kleuren en vormen. Het dwingt me om eerst het hoogste licht te bepalen: dat wordt het eerste uit de plaat gesneden. Vervolgens wat daarna de hoogste lichtwaarde heeft. Ik snijd geen vorm uit om de vorm, ik snijd stukken lichtval op het object uit. Het licht vormt uiteindelijk de voorwerpen in mijn voorstelling. Houtdruk geeft me hiervoor de perfecte techniek.